04 Wrze

Ach te tłuszcze.....

Dzięki nim wchłaniają się witaminy A D E K

Oleje do sałatek. Często w żywieniu poruszany jest temat "jakich olejów powinniśmy używać na zimno". W dietetyce, obecnie stosuje się wiele rodzajów olejów. Każdy z nich różni od siebie smakiem oraz ilością kwasów tłuszczowych, które dzielimy na nasycone i jednonienasycone. Wszyscy powinni uzupełniać odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych w swojej diecie, aby organizm poprawnie funkcjonował. Wiele osób nie wie, jak poprawnie układać stosunek kwasów tłuszczowych oraz którego oleju do tego użyć. Poniżej zamieszczam tabele, która przedstawia zawartość tych składników, w różnych olejach stosowanych obecnie w żywieniu. Oprócz walorów dietetycznych, każdy olej ma odmienny smak, więc nawet najwybredniejsi znajdą coś dla siebie. A Wy? Jakiego oleju używacie?

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ